Evde Elma Sirkesi Tarifi
![]() |
Elma Sirkesi |
Sirke, diğer birçok besin gibi marketten alınması gerekmeyen bir gidadir Sirke tabiati geregi zamana ihtiyaç duysa da kurması oldukça kolaydır. Malzemeleri kolayca temin edilebilir Birkaç puf noktasına dikkat edildiği takdirde, herkes evinde kendi sirkesini yapabilir
Evde Elma Sirkesi Malzemeleri
- Elma
- 1 avuç nohut
- 1 tatlı kaşığı organik bal
- Klorsuz temiz içme suyu
- Cam kavanoz
Dikkat! Bu detaylar önemli Elmaların dogal, kurtlanabilen ama kurtlu olmayan elmalardan seçilmesi gerekir Mayalama için kullanılacak bal da güvenilir olmalıdır Meyvelerin üzerine koyulacak su, mutlaka klorsuz ve temiz içme suyu olmalıdır Musluk suyu kullanılacaksa, evvela kaynatılıp oda sıcaklığında soğutulmalıdır. İstenilen boyda cam kavanoz kullanılabilir. Ancak sirke uzun sürede oluştuğundan, kavanoz ne kadar büyük olursa o kadar çok sirke elde edilir. Elmalar eğer ağacından bizzat toplanmamış, satın alınmış ise yıkanabilir. Ancak temizliğinden emin olunursa yıkanmaması daha iyi olur. Yıkanacak elmaların da suyunun süzülüp iyice kuruması ve kendi bakterilerini yeniden üretebilmesi için 1 gün bekletilmesi gerekir Çürük ya da kurtlu kısımlar muhakkak temizlenmelidir.
Evde Elma Sirkesi Yapılışı
- Kullanıma hazır olan elmalar doğranır Parçalar ne kadar küçük olursa sirkeleşmesi o kadar kısa süren Yemek için kestiğimiz boyda elma dilimlerinin ikiye bölündüğü boyut, sirke için yeterli olacaktır
- Doğranan elmalar, kavanoza alınır Kavanozun yarısına gelecek kadar elma koyulmalıdır Daha sonra üzerine bir avuç nohut ve 1 tatlı kaşığı bal ilave edilir. En son, suyu da eklenir
- Kavanoz tamamen su ile doldurulmaz Üzerinde iki parmak boşluk olmalıdır Kesinlikle kapak kapatılmaz Çünkü havaya ihtiyacı vardır Temiz bir tülbentle kapatılıp ambalaj lastiği ile tülbent sabitlenmelidir
- Kavanoz sadece tülbentten süzülen havayla havalanmalı, kenarlarından direkt havaya maruz kalmamalıdır Hazırlanan kavanoz, serin ve ışıksız bir ortama alınır
- İlk 1 hafta boyunca her gün 3-4 kez tercihen silikon bir kaşıkla karıştırılır. Tahta kaşıklardaki mantarlar, sirkeye zarar verebileceği için tavsiye edilmez. 1 hafta sonunda günde 1 kez karıştırmak yeterli olacaktır. Bu şekilde 20-25 gün mayalanır
- Zamanla kavanozun üzerinde küçük sinekler görülebilir Sirke sineği denen bu canlılar, sirkenin oluşmaya başladığının habercisidir. Başta suyun üzerinde olan elmalar zamanla suyun içine dogru batarlar. Nihayet bütün elmalar dibe çöktüğünde mayalanma tamamlanmış kabul edilir.
- Bu aşamadan sonra sirke, ikinci fermantasyonun gerçekleşmesi için yaklaşık 3 aylık dinlenmeye bırakılır. Dinlenme sonrasında sirke kullanıma hazır hale gelir.
- İçinde jelimsi, bir tarafı kaygan bir tarafı pürüzlü bir tabaka oluşmuş olur. Buna sirke anası denir. Sirke anası kesinlikle atılmaz. Bir sonraki sirke yapımında mayalama için kullanılır. Sirke anası küçük, temiz ve kuru bir cam kavanoza alınır, üzerini geçecek kadar sirke koyulur ve ışıksız serin bir ortamda muhafaza edilir.
- Bundan sonra sirke, önce süzgeçle, daha sonra temiz bir tülbentle süzülüp cam kavanoz veya şişelere doldurulur. Bu şekilde kullanıma hazırdır. Hemen kullanmaya başlanabileceği gibi içine 1 tatlı kaşığı tuz koyularak serin ve ışıksız bir yerde olgunlaşmaya bırakılabilir. Olgunlaşan sirke, çok daha kaliteli ve şifalı olacaktır.
- Esmer pirincin geleneksel yöntemle sirkeleştirildiği bir bilimsel çalışmada, 3 yıl olgunlaştırılan sirkenin 1 yıl olgunlaşan sirkeden iki kat daha etkili olduğu görülmüştür. İşte bu kadar...
0 Yorumlar