Acılı Cevizli Bat Tarifi
![]() |
Acılı Cevizli Bat |
Acılı Cevizli Bat Malzemeleri
- Bir su bardağı yeşil mercimek
- Yarım kg haşlanmış taze asma yaprağı
- Yarım çay bardağı ince bulgur
- Bir tatlı kaşığı salça
- Yeteri kadar reyhan ve maydanoz
- Yarım demet dereotu
- 3 adet yeşilbiber
- Yarım su bardağı ceviz içi
- 2 adet domates
- Nar ekşisi, limon ve kırmızı biber
Acılı Cevizli Bat Yapılışı
- Bir bardak yeşil mercimeği yıkadıktan sonra üzerine iki bardak su ilave ederek tencerede yumuşayıncaya kadar pişirilir.
- Üzerine yarım çay bardağı bulgur ve salça ilave edilerek bir süre daha kaynatılır. Bu karışımın hafif sulu olması gerekiyor.
- Diğer malzemeleri, haşladığımız yeşil mercimek ve bulgur karışımını soğuttuktan sonra da ilave edebiliriz. Ama biz, ince doğranmış biber, küp şeklinde doğranmış domates, nane, maydanoz ve reyhanı ilave ettikten sonra az bir miktar daha kaynatıyoruz.
- Yörenin usulüne uygun servis edebilmek için tencerede kaynatılan "BAT", asma yaprakları serili kaba uygun bir şekilde kaşıkla koyulur.
- Arkasından ağız tadınıza göre ekşi ve biber ilave edilir.
- Hazırlanan ceviz içi üzerine serpilir.
- En sonunda da arta kalan asma yapraklarını, bat'ın üzerine de koyabilirsiniz, ayrı bir kapla da servis yapabilirsiniz.
Acılı Cevizli Bat Nasıl Yenir?
- Bat, soğuk yenen bir yemek olduğu için yaz günlerine uygun bir menü oluşturmanızda size yardımcı olacaktır. Bu yemek asma yapraklarına sarılarak yenir.
- Hep beraber aynı kaptan yenilme usulüne göre servis yapıldığında, birbirini teşvik eden insanlar ekşi ve acının da karışımıyla aşırıya gidebilirler. Bu yüzden yemekten önce bir su bardağı su içmenizi tavsiye ediyorum.
- Hafif doygunluk hissi vermesi için suyu bir buçuk, iki bardağa kadar çıkartabilirsiniz. Akşama bırakılmadan yenilirse, hazmı daha kolay olur. Biz de bat'ı öğle yemeği olarak tavsiye ediyoruz.
Acılı Cevizli Bat tarifimiz hazırdır afiyet olsun😊😋
0 Yorumlar